Świąteczne łakocie

  • 18 grudnia 2020

Świąteczne łakocie

150 150 I Liceum Ogólnokształcące im. Leona Kruczkowskiego w Tychach

Świąteczne łakocie

 

Pojawiają się u mnie na każdej Wigilii. Najlepsze są od babci, tylko ona umie je robić po mistrzowsku. Pierniki i makówki to podstawa udanych świąt.

 

Pierniczki

(przepis z niezastąpionej książki: „Moje wypieki i desery” Doroty Świątkowskiej)

 

Składniki (na ok. 50 pierniczków):

  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 130g cukru (ja daje ok.100g)
  • 2 duże jajka
  • 100g miodu
  • 1 łyżka przypraw do piernika (ja daje więcej)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być lekko klejące, nie należy dosypywać więcej mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (uważając przy tym żeby nie było za cienkie), podsypując delikatnie mąką (tylko tyle, aby się nie kleiło przy wałkowaniu). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blasze w niewielkich odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 8-10 minut. Studzić na kratce. Pierniczki można dowolnie udekorować.

Makówki

 

Składniki (na jedną małą/średnią miskę):

  • 250 gr. Maku
  • 1 chałka (pokrojona w kromki)
  • 2 Litry Mleka
  • cukier (do posypywania warstw)
  • rodzynki (do posypywania warstw)
  • migdały (do posypywania warstw)
  • orzechy (do posypywania warstw)

Sposób wykonania:

Na spód garnka wlewamy trochę wody, czekamy aż się zagotuje. Wlewamy mleko i czekamy aż zacznie wrzeć.  Podtrzymujemy temperaturę ale pilnujemy żeby mleko nie wykipiało.

Na spód miski dajemy chałkę, tak żeby przykryć spód. Posypujemy makiem, cukrem, migdałami, rodzynkami, orzechami, zalewamy tak żeby cała powierzchnia była zalana gorącym mlekiem. Powtarzamy to, aż dojdziemy do końca miski. Na ostatniej warstwie możemy dać więcej mleka. Makówki powinny być wilgotne. Przechowywać w zimnie.

SMACZNEGO

Zosia Staniczek 1e